Oefentherapie

Oefentherapie

De oefentherapeut is uw beweegcoach! De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De kracht van oefentherapie is dat er naar de oorzaak van de klacht wordt gekeken.

Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Om die reden wordt er naar het hele lichaam gekeken en niet alleen de pijnlocatie. Vaak ontstaan pijnklachten door onder- en overbelasting, een verkeerd beweegpatroon, maar ook door een afwijking of ziekte als reuma of astma. Gerichte oefeningen, Easytape-technieken, enkelvoudige mobilisaties en gericht beweegadvies worden ingezet om u hoogstaande zorg aan te bieden.
Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden, leefstijl, lichaamshouding en werksituatie.

Naast het zorgaanbod voor jong en oud kunt u terecht voor houdingsadvies, werkplekonderzoek, evenwichtstraining en het behandelen van sportblessures.

Behandeling op maat

De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. U werkt onder begeleiding van uw oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in goede conditie. De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten.

U krijgt inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klacht. U leert uw houding en bewegingen dusdanig in het dagelijkse leven aan te passen zodat u de klacht de baas wordt.

Vicieuze cirkel

Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. Door pijnklachten gaat u anders bewegen. Hierdoor raakt het systeem van spieren, botten en gewrichten uit balans. Ook kan de pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon of stemming negatief beïnvloeden. U belandt in een vicieuze cirkel, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. De oefentherapeut kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Gezond bewegen kun je leren

U wordt gestimuleerd om zelf na te denken over oplossingen. Aanpassingen in uw houding en manier van bewegen maakt u zich hierdoor gemakkelijker eigen. U leert hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat de overbelasting op uw lichaam afneemt. Zo leert u hoe u zelf met uw klachten kunt omgaan en hoe u kunt voorkomen dat uw klachten terugkeren.

Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u houdings- en bewegingsadviezen krijgt, die geïntegreerd zijn in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel uw hobby’s (sporten, tuinieren, klussen), uw thuissituatie (stofzuigen, strijken) als uw werkomgeving (hoogte stoel en bureau),  komen aan de orde. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief. U ontdekt een andere – gezondere – manier van bewegen en kunt weer optimaal functioneren in al uw dagelijkse activiteiten.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan u naar de oefentherapeut verwijzen. Maar u kunt ook direct – zonder verwijzing – bij de oefentherapeut terecht. Dit voorkomt onnodige vertraging in het proces van uw herstel.

Behandelkosten worden conform polisvoorwaarden vergoed. Raadpleeg uw polis voor de voorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering.

Werkwijze

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw leefstijl, uw lichaamshouding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar uw gehele lichaam en omgeving. Hiervoor wordt in de behandeling gebruikt gemaakt van oefeningen, sportmassage technieken, het medical taping concept en bewegingsanalyses van dagelijkse bezigheden. Er wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten. Als therapeut streven wij naar het bevorderen van uw inzicht en bewustwording zodat u snel zelfstandig verder kan werken aan uw herstel!

Voor meer informatie bel ons via 0316-224734 of raadpleeg een medewerker van de praktijk. Zij informeren u graag!

Een andere klacht?